Fraud Blocker

Dikte isolatie buitenmuur. Hoe dik isoleren?

buitengevel isoleren

Dikte isolatie buitenmuur

Een belangrijk aspect bij het isoleren is de dikte van de isolatie van je buitenmuur. De dikte wordt als eerst wettelijk vastgelegd bij nieuwbouw en bij energetische renovatie. Het gebruikte materiaal en budget spelen ook een rol.

In bepaalde gevallen zijn er ook nog andere obstakels zoals een rooilijn die wel of niet mag overschreden worden.

Isolatie zorgt ervoor dat je energierekening drastisch kan dalen, hou daarbij ook rekening dat je woning hierdoor een ander EPC-waarde krijgt. Bij latere verkoop heeft dit dan ook zeker een meerwaarde voor je woning. 

Wettelijke bepalingen bij nieuwbouw of energetische renovatie

Bij een grondige energetische renovatie is een maximaal toelaatbare U-waarden voorzien.

Dat betekent voor muren een U-waarde van 0,24 W/(m²K). Afhankelijk van het gekozen materiaal zal dit dus een dikte hebben tussen 10 cm en 16 cm.

Wil je nog verder gaan en investeren in een lage energiewoning of passiefhuis:

  • Een lage energiewoning heeft een waarde van 0,20 W/(m²K) of een dikte tussen 11 cm en 19 cm.
  • Een passiefhuis heeft een waarde van 0,15 W/(m²K) of een dikte tussen 15 cm en 25 cm.

Hoeveel warmteverlies via de buitenmuren?

Het eerste wat aangepakt wordt is meestal het dak, wist je dat via de muren er minstens 20% warmteverlies is, afhankelijk van de staat van de muren.

Uw EPC-Score bepalen.

We hebben de EPC-Score berekent voor een niet geïsoleerd huis. Ruwe schatting laat weten dat er maar liefst 130 kWh/m² per jaar kan, bespaard worden op uw energiefactuur door je gevel te isoleren. Het gemiddeld gebruik van de woningen in Vlaanderen zit moment rond de 390 kWh/(m² jaar). Dit is gelijk aan een EPC label D. De doelstelling tegen 2050 is voor alle woningen een label A met 100 kWh/(m² jaar). Wil jijzelf ook je EPC-Score berekenen, bereken ze hier EPC-Score berekenen.

Hoe dik isoleren?

Om te weten hoe dik je moet isoleren dien je de lambda waarde van het materiaal te kennen. Hoe hoger deze waarde is, hoe beter de warmte geleid.

PUR/PIR-platen die gebruikt worden bij isoleren met gevelbepleistering hebben dan ook de beste lambda waarde. Deze diktes heb je nodig afhankelijk wat je doelstelling is:  

  • Minimumeis: 0,24 W/(m²K) 10 cm.
  • Lage energiewoning: 0,20 W/(m²K) 12 cm.
  • Passiefhuis: 0,15 W(m²K) 15 cm.

Jouw buitenmuur isoleren

Er bestaan verschillende manieren om je buitenmuur te isoleren

Isoleren via de binnenkant

Is een methode die alleen maar gebruikt wordt als via de buitenkant isoleren geen mogelijkheid is. Je verliest de dikte van de isolatie en afwerking laag aan binnenruimte. Koudebruggen gaan blijven bestaan. Stopcontacten en eventueel radiators dienen verplaatst te worden.

Isoleren van de spouw

Isoleren van de spouw is een betere keuze dan isoleren via de binnenkant. Nadeel is dat de spouwbreedte meestal beperkt is, waardoor je de isolatienormen moeilijk kunt behalen. Hier heb je minder last van koudebruggen, deze kunnen zich nog altijd voordoen als er spouwmuur vervuiling is. 

Isoleren via de buitenkant

Het voordeel van isoleren via de buitenkant is dat je hier een ganse mantel rond je huis hebt, waardoor koudebruggen verleden tijd zijn. Hier kunnen we dan ook gebruikmaken van PUR/PIR-platen waardoor je het beste materiaal kan gebruiken dat er nu op de markt bestaat.  Je kan gaan van 10 cm wat de minimumeis is tot 15 cm en je de isolatiewaarde haalt van een passiefhuis.    

Waarom kiezen voor Neo-Facade

We werken uitsluitend met vakmannen. Kwaliteit daar staan we voor. Uw gevel is immers ons visitekaartje.

Professionele aanpak

Neo-Facade kan sierpleister aanbrengen op allerlei soorten metselwerk alsook op gevelisolatie. De siliconenpleisters die we gebruiken komen zeer tot hun recht bij elke hedendaagse woonstijl. Een strakke afwerking en uw gevel heeft weer een frisse uitstraling.

De juiste keuze​

Neo-Facade heeft voor ieder project de juiste oplossingen. Is je gevel beschadigd of aangetast door weersinvloeden. Wij kunnen uw gevel opschonen en klaar maken voor het pleisteren. Heb je reeds een gevel die bepleisterd is, ook voor herstellingen kan je bij ons terecht.

Gratis advies

Ontvang een gratis offerte

Contact Form (#1)
Scroll naar boven

Heb je een vraag?

Sticky Contact (#6)
Contacteer ons fluent_forms